test banner

Een ochtend- of avondmens

  • Geplaatst op
  • Door Mats
Een ochtend- of avondmens

Ben jij een persoon die elke ochtend zonder moeite dansend naast zijn of haar bed staat en vol energie de dag begint? Of ben jij iemand die vijf keer op snooze drukt om vervolgens stilzwijgend en met lood in de schoenen de dag te beginnen? Kortom, wanneer heb jij het meeste energie op de dag en ben jij het meest te genieten voor andere mensen? Lees hier in het blog waar dit vandaan komt en wat voor persoon jij bent!

Het begrip ochtendmens of avondmens kent iedereen wel en vooral avondmensen kunnen een hekel hebben aan de vrolijkheid van ochtendmensen als ze net zijn opgestaan. Een avondmens heeft meer tijd nodig om wakker te worden en praat liever niet zoveel net na het opstaan. Waar komt dit vandaan en wat zijn de oorzaken van deze tweedeling?

 

Er is ten eerste geen directe scheidslijn tussen een ochtend- en avondmens. Het blijft een relatief begrip. Waarschijnlijk is zelfs 50% van de bevolking noch een ochtend- als een avondmens. Zij bevinden zich er simpelweg tussenin. Of je (richting) een ochtend- of avondmens bent wordt ten eerste voor de helft genetisch bepaald. De andere helft wordt door je omgeving bepaald. Factoren die hierbij een rol kunnen spelen zijn opvoeding, werken in ploegendiensten of het moeten zorgen voor kleine kinderen.   

 

Ochtendmensen zijn 's ochtends vrolijk en goedgemutst en hebben veel energie om de dag te beginnen. Vaak is het zo dat een ochtendmens 's avonds minder gezellig is en het op bijvoorbeeld een feestje niet zo lang volhoudt. Avondmensen komen moeilijk uit bed en hebben meer tijd nodig om wakker te worden. Een feestje voor avondmensen is doorgaans makkelijker vol te houden.

 

Geen van beide is gezelliger dan de ander. Een ochtendmens zal alleen op het werk gezelliger gevonden worden (door ochtendmensen) dan een avondmens. Een avondmens zal sneller in het sociale leven gezellig gevonden worden omdat er vaak pas na het werk (vaak 's avonds) afgesproken wordt.

 

Hoe je erachter komt of je een ochtend- of avondmens bent kun je het beste op vakantie meten (lees ook ons blog over hoe lang een mens aan slaap nodig heeft). Op vakantie kun je je biologische klok zijn gang laten gaan en merk je vanzelf wanneer je wakker wordt. Een ochtendmens zal vaak rond 7:00 a 8:00 uur opstaan terwijl een avondmens tegen 11:00 uur zijn tent uit komt rollen.

 

Op internet staan tal van testen om te bepalen of jij een ochtend- of avondmens bent. Ben je er nog steeds niet uit? Dan kan het goed dat jij geen van beide bent. Uiteindelijk bestaat het begrip ochtend- of avondmens helemaal niet. Het is wat wij er als mensen zelf van maken. Maar om je een bepaalde richting te geven van wie je bent en wat jouw slaappatroon is, kan het handig zijn om dit te weten.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »