test banner

Hoe lang moet een mens nou echt slapen?

  • Geplaatst op
  • Door Mats
Hoe lang moet een mens nou echt slapen?

Er wordt veel gezegd en geschreven over hoelang je als mens nou eigenlijk moet slapen, maar wat is nou de waarheid over slapen?

Talloze studies wijzen erop dat je een bepaald aantal uren zou moeten slapen als mens. Het zou ongezond zijn als je minder of meer slaapt dan deze uren. Vaak wordt er gezegd en geschreven dat je als mens tussen de 6 à 8 uur slaap per dag nodig hebt. Meer of minder uur slapen zou slecht zijn voor de gezondheid en zou zelfs leiden tot beroertes, hartkwalen, obesitas en diabetes. Wat is nou waar en hoe kun jij erachter komen hoeveel slaap je per dag nodig hebt?

 

Het belangrijkste om te weten is dat ieder mens uniek is, en dus ook ieder mens een ander slaappatroon heeft. Daarom is niet te zeggen hoeveel slaap je als 'mens' nodig hebt! Je hebt lang- en kortslapers. Het minimum aan slaap wordt vastgesteld op 4 à 5 uur. Het maximum wordt vastgesteld op 12 uur. Een discussie tussen iemand die maar 5 uur slaapt per dag en iemand die 12 uur slaapt kan nooit èèn winnaar opleveren. Beide personen hebben namelijk gelijk! De een heeft nou eenmaal meer slaap nodig dan de ander. Nu kan het uiteraard wel zo zijn dat jij alsnog te veel slaapt voor wat jouw lichaam (en geest) nodig heeft. Dit kan wel weer tot kwalen leiden. Hoe kom je nou te weten hoeveel uur jouw lichaam en geest per nacht aan slaap nodig hebben?

 

Het is moeilijk om in deze maatschappij ongeveer 2 weken geen verplichtingen te hebben (school, werk, sporten, hobby's, op vakantie gaan etcetera). Maar om erachter te komen hoeveel slaap je nodig hebt zou je eens twee weken rust moeten nemen (dus gebruik geen wekker!) en het aantal uren dat je  slaapt bij moeten houden. Hiermee laat je je lichaam vanzelf in slaap komen en wakker worden wanneer het voelt dat het genoeg slaap heeft gehad. Tel deze uren bij elkaar op en deel het door het aantal dagen dat je de test hebt gedaan en je weet het gemiddeld aantal uren dat jij nodig hebt aan slaap. Kamp je met stress, ben je ziek of heb je veel verplichtingen dan is vaak het aantal uren dat je slaapt geen goed spiegelbeeld van wat je nou echt nodig hebt. 

 

Ben dus niet ongerust als je heel weinig of juist heel veel slaapt, voel je je goed en heb je geen stress dan doe je het automatisch vaak al goed met je slaap! Mocht je het niet zeker weten dan is de test zeker een aanrader om erachter te komen hoeveel slaap je nou echt nodig hebt. Het kan tenslotte wel kwaad als je structureel te veel of te weinig slaapt voor wat jij als persoon nodig hebt!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »