test banner

Hoe slaap jij?

  • Geplaatst op
  • Door Mats
Hoe slaap jij?

Er zijn verschillende houdingen waarin we slapen. De een slaapt bijvoorbeeld op zijn zij, de ander weer op zijn rug. Lees hier alles over de verschillende slaaphoudingen!

Wist je dat een slaaphouding invloed heeft op je gezondheid? Het is erg belangrijk dat je een slaaphouding kiest waarin het lichaam comfortabel in slaapstand kan komen. Naast dat je zittend (denk aan de vreselijke houding in het vliegtuig) of zelfs staand kan slapen, zijn dit niet de beste houdingen. We houden daarom in dit artikel rekening met drie standen, namelijk: zij, rug en buik. Daarnaast zou elke houding ook iets zeggen over je persoonlijkheid!

 

Zij-houding:

Een zij-houding is te vertalen in een herstelpositie, foetushouding en lepeltje-lepeltje. Elke positie heeft zijn voor- en nadelen. Een herstelpositie (benen los gebogen) bevorder je je spijsvertering en blokkeer je zure oprispingen. Een nadeel van deze houding is dat je door de druk op je neus en kaak sneller rimpels kan krijgen. Een foetushouding (zoals we allemaal negen maanden gelegen hebben) geeft minder last van klachten aan de onderrug. Dit komt omdat je ruggengraat tijdens het slapen niet wordt samengeperst. Wel kun je last krijgen van nek- en hoofdpijn omdat rug en nek niet in een rechte lijn liggen. De Lepeltje-lepeltje houding ontstresst je doordat je intiem met je partner je rust pakt. Dit is echter een onnatuurlijke houding die kan zorgen voor spierpijn in de rug, nek of schouders.

Ben jij een zij-slaper? Dan ben je een rustig en meegaand persoon. Een zij-slaper houdt ervan om omringd te worden door mensen. Daarnaast duurt het even voordat een zij-slaper een beslissing neemt, maar als deze eenmaal genomen is dan ga je er ook voor. Iemand in een foetushouding kan behoefte hebben aan bescherming. Dit verschilt natuurlijk weer per persoon.

 

Rug-houding:

De naam van een rugslaper klinkt minder aantrekkelijk dan bij een zij-slaper. Dit wordt namelijk de lijkpositie genoemd. Deze positie is goed voor je lichaam omdat je het gewicht van het lichaam eerlijk verdeeld over het gehele matras. Deze positie zou daarnaast wel snurken beïnvloeden. Vraag dus goed na een date of degene niet op zijn rug slaapt..

 

Ben jij een rugslaper? Men zegt dat je hoge eisen aan jezelf en andere stelt. Daarnaast ben je rustig en gereserveerd. Je bent een uitstekende luisteraar en je helpt graag anderen uit de brand.

 

Buik-houding:

Deze houding heet de zonneklopper. Deze houding voorkomt ten opzichte van de lijkpositie het snurken. Deze positie zorgt daarnaast wel weer voor tandenknarsen, wat ook vervelend kan zijn voor je partner. Vaak hebben buikslapers last van tintelende armen of benen, wat voelt alsof je ze niet meer kan bewegen. Deze staan dan in de zogenaamde slaapstand. Omdat je nek vaak in 90 graden gedraaid is gedurende de nacht, kan deze positie de nek overbelasten.

 

Ben jij een buik-slaper? Dan ben je gek op avontuur. Daarnaast heb je een open-mind en ben je doorgaans een gezellig persoon. Je kunt niet tegen kritiek en houdt graag de touwtjes in eigen handen.  

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »