test banner

Koude voeten in bed?

  • Geplaatst op
  • Door Mats
Koude voeten in bed?

De winter staat weer voor de deur en dat betekent jezelf lekker instoppen in bed. Veel mensen (met name vrouwen) hebben daarnaast vaak last van erg koude voeten. Hoe komt dit zo en wat kan je eraan doen? Lees het in ons blog!

Als het gaat om het verschil tussen mannen en vrouwen wat betreft koude voeten, heeft dit voornamelijk te maken met hormonen en vetverdeling van het lichaam. Waarom hebben vrouwen hier nou meer last van dan mannen?

 

Ten eerste is het heel normaal om koude handen of voeten te hebben. Het lichaam pompt in koude periodes zoveel mogelijk warmte naar de vitale organen en de handen en voeten zijn hier vaak het slachtoffer van. Minder dan een millimeter onder de huid zitten receptoren die kou heel goed kunnen aanvoelen. Zodra het koud is vernauwen bloedvaten en stroomt er in plaats van 2 tot 3 liter bloed maar 0,02 liter bloed per minuut door de vaten. Handen, voeten en het gezicht hebben hier het meeste last van omdat hier het minste bloed naartoe gaat. Omdat vrouwen veel van het hormoon oestrogeen bezitten, regelt dit de buitenste bloedvaten (haarvaten). Hogere hoeveelheden oestrogeen maken de haarvaten gevoeliger voor temperatuur. Daarnaast hebben vrouwen een hoger vetpercentage in het lichaam. Dit is zelfs ongeveer 10% meer dan bij mannen. Daarnaast is vet beter verdeeld over het lichaam. Dit zou voor een warmer dekentje moeten zorgen, maar het zorgt er juist voor dat warmte makkelijker te verplaatsen is naar de vitale organen. Het resultaat hiervan is dat handen, voeten en gezicht de dupe worden. 

 

Wat kun je hier nou aan doen? Ten eerste: licht sporten. Hierdoor komt de bloedcirculatie weer op gang en krijg je na een paar minuten weer warme handen en voeten. Daarnaast werkt een wisselbad goed voor je voeten. Je doet dan eerst in koud water baden en stapt daarna over op warm (of andersom). Daarnaast werkt een kruik of wollen bedsokken natuurlijk ook goed. Met deze tips kom je ook deze winter vast weer door!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »