test banner

Leuke weetjes over slapen

  • Geplaatst op
  • Door Mats
Leuke weetjes over slapen

In dit artikel gaan we in op een aantal interessante, leuke en grappige weetjes over slapen. We weten er natuurlijk nog heel veel niet van, maar van deze dingen sta je versteld!

Wintertijd.

Een ochtendmens heeft meer moeite met de overstap van de zomertijd naar de wintertijd dan een avondmens. Deze mensen zitten helemaal niet te wachten op dat extra uurtje slaap! Dit is voor een avondmens natuurlijk niet voor te stellen omdat dit voor hen de mooiste dag van het jaar is..

 

Uren voor twaalf uur.

De uren voor twaalf uren tellen natuurlijk niet dubbel. Dit fabeltje komt waarschijnlijk voort uit het feit dat je de eerste uren van je slaap het meeste uitrust. Daarmee zijn de uren die je voor twaalf uur slaapt uiteindelijk wel de effectiefste, maar dit heeft geen invloed op je slaapduur.

 

Powernap.

Als je minimaal tien tot vijftien minuten slaapt dan heeft een powernap al nut. Een powernap verlaagt het stressniveau en verhoogt de productiviteit! Zeg dit maar tegen je baas wanneer hij je weer betrapt op een powernap.

 

Pil.

maar liefst tien procent van de Nederlanders gebruikt een pil om in slaap te komen. Zo'n pil geeft je een rustgevend gevoel, verminderd je angstgevoelens, ontspant je spieren en maakt je suf. Het gevaar van deze pillen is natuurlijk dat je er snel afhankelijk van kan worden.

 

Gemiddelde slaapduur.

De gemiddelde Nederlander van twaalf jaar of ouder heeft een gemiddelde slaapduur van acht en een half uur. In ons vorige blog is al duidelijk geworden dat er geen goed of slecht patroon is en dat dit voor iedereen verschillend is. Daarnaast slapen vrouwen langer dan mannen en jongeren langer dan mensen tussen de 20 en 64 jaar.

 

Ritme.

Je bevorderd je slaap door elke dag op hetzelfde moment op te staan. Dit zorgt ervoor dat je regelmaat hebt in je slaap en zorgt ervoor dat je een betere nachtrust hebt.

 

Het belang van slapen.

Slapen is net zo belangrijk als je ademhaling en je bloeddruk! Het valt niet gelijk op net als bij ademhalen, maar het lichaam raakt bij slaapgebrek van slag en dit heeft gezondheidsproblemen tot gevolg.

 

Slaapstoornis.

Als je langer dan drie maanden slecht slaapt heb je te maken met een slaapstoornis. Het duurt dus wel even voordat de diagnose stoornis vastgesteld kan worden. Een slaapstoornis komt daarnaast vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

 

Zorgen maken.

Bijna de helft(!) van de Nederlanders is ontevreden over hun nachtrust en maar liefst een kwart van deze mensen maakt zich er zelfs zorgen over. 

 

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »