test banner

Samen slapen

  • Geplaatst op
  • Door Mats
Samen slapen

Slaap je samen? Dan kan dit heel goed voor je zijn! Er zijn wel een aantal dingen die tegen kunnen vallen.. Lees het hier!

De helft tot driekwart van de Nederlandse bevolking woont (en slaapt zolang het goed gaat) samen. Het is in onze cultuur heel normaal om elke dag het bed te delen met je partner. Samen slapen doen we vooral omdat we van elkaar houden en het liefst zo dich mogelijk bij elkaar zijn. Heeft samen slapen dan misschien ook voordelen voor bijvoorbeeld onze gezondheid (zowel lichamelijk als geestelijk)? Het antwoord hierop is: een overtuigende JA! (bij de meeste).

 

Uit onderzoek van Andrea Petersen blijkt dat samen slapen de aanmaak van oxytocine vergroot. Oxytocine is een stofje wat wordt aangemaakt in de hersenen en wordt ook wel het liefdeshormoon genoemd. Dit liefdeshormoon zorgt ervoor dat je gevoelens als angst minder snel ervaart. Doordat je tijdens het samen slapen minder stress ervaart, wordt er minder van het stresshormoon cortisol aangemaakt. Dit zorgt er weer dat je een groter gevoel van veiligheid en ontspannenheid krijgt.

 

Toch zijn er ook een aantal factoren die bij samen slapen voor een negatief effect kunnen zorgen. Met dit fenomeen hebben we allemaal wel eens te maken gehad: snurken. Ook onrustige en veel bewegende partners kunnen zorgen voor slaaptekort. Een onderzoek uit Engeland heeft aangetoond dat zelfs 20% van de mensen 2 uur minder slaapt door een snurkende partner. Het is zelfs zo storend dat 2 op de 5 stelletjes (waar gesnurkt wordt) een minder goede relatie heeft door het snurken. Dit komt omdat snurken met de jaren erger wordt.

 

Goed nieuws voor de mannen is dat zij minder problemen ervaren van het samen slapen dan vrouwen. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met dat mannen vaker en harder snurken

 

Over het algemeen is samen slapen dus goed voor de gemoedstoestand en heeft de grootste groep Nederlanders er voordeel aan. Ook bij snurkende stelletjes is het nog steeds bevorderlijk voor de gemoedstoestand, alleen wordt de nachtrust er soms niet beter van. Ach, in een relatie moet je nou eenmaal concessies doen, daarom houden we van elkaar.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »