test banner

Snoozen

  • Geplaatst op
  • Door Mats
Snoozen

Ben jij iemand die gelijk uit bed stapt als de wekker gaat of blijf je altijd nog even 'snoozen'? Lees hier alles over dit fenomeen en of het eigenlijk wel goed is voor je!

Iedereen kent het begrip 'snoozen' wel. Of je bent zelf een snoozer, of je hebt last van je partner die snoozet. Wat doet snoozen eigenlijk met het lichaam, en is het wel een natuurlijke manier van uit bed komen? 

 

Je slaap is opgedeeld in vijf verschillende fasen. Deze fasen herhalen zich ook meerdere malen per nacht. In het begin van je slaap zal je zogenaamde diepe slaap langer aanhouden. Naarmate je langer in bed ligt en je al de nodige nachtrust hebt gehad, slaap je vooral in je lichte slaap. Je lichaam is zich tegen deze tijd weer voor aan het bereiden op het ontwaken. Op dit moment gaat je hart weer sneller kloppen, er worden hormonen aangemaakt voor de nodige energie en je temperatuur stijgt. 

 

Een wekker verstoort bovenstaand proces. Je lichaam wordt op deze manier op een hardhandige manier uit zijn slaap gehaald en het heeft zich daardoor nog niet genoeg voor kunnen bereiden op het ontwaken. Resultaat: je gaat nog even snoozen tot je er uiteindelijk toch echt uit moet. Echter, het snoozen verstoort je ritme des te meer. De opgebouwde hormonen die voor energie moeten zorgen krijgen hierdoor bezoek van nieuwe slaaphormonen. Dit zorgt er dus voor dat het ontwaken weer onderbroken wordt. 

 

Het advies is daarom: stop met snoozen. Je kunt beter de tijd dat je snoozet gebruiken om nog wat langer te slapen, zodat je lichaam op een zo goed mogelijke manier wakker kan worden. Een wekker verstoort je ritme al genoeg, maar dit is nu eenmaal noodzakelijk om op tijd op je werk of school te kunnen komen. Het is hierbij belangrijk dat je weet wat je slaapritme is. Hierdoor wordt je lichaam op een zo natuurlijk mogelijke manier wakker, en heb je je wekker eigenlijk alleen nog maar nodig om een paar minuten speling van je ritme tegen te houden. Lees hiervoor ons blog over je slaapritme.

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »