test banner

Snurken

  • Geplaatst op
  • Door Mats
Snurken

Snurken is een fenomeen wat voor veel mensen als vervelend ervaren wordt. Veel stellen hebben last van een partner die snurkt. Maar waarom snurken we? En wat kun je er aan doen? Lees het hier in ons blog over snurken!

Snurken: een vervelend fenomeen na een harde dag werken als je eindelijk  je rust in bed hebt gevonden. Je wilt net lekker slapen (of je ligt al even lekker te dromen) en je partner begint ineens te snurken. Sommige mensen produceren geluiden van 80 tot 100 decibel bij het snurken. Ter vergelijking: een bioscoop of popconcert produceert evenveel decibel. Waar komt snurken vandaan, en wat kun je er aan doen om het te verminderen?

 

Hoe ontstaat snurken.

Snurken ontstaat doordat de ruimte tussen je neusgaten en stembanden vernauwt. Hierdoor ontstaat er een onderdruk in de luchtpijp. Doordat gehemelte, huig, tong en wanden van de keelholte naar elkaar toe gezogen worden ontstaat bij het inademen een snurkend geluid. Bij het uitademen hoort men vaak een soort piepend geluid wat ontstaat doordat deze lichaamsdelen weer uit elkaar geblazen wordt. Hoe ouder je wordt hoe groter de kans is dat je gaat snurken. Dit heeft te maken met dat het slijmvlies in de keelholte op latere leeftijd dikker wordt. Hierdoor vernauwt de luchtweg sneller dan bij jongere mensen. Slijmvliezen worden bovendien ook slapper, waardoor deze makkelijker gaan trillen.

 

Wat kun je aan snurken doen?

Ten eerste kun je het beste op je zij slapen. Als je op je rug ligt druk je bovengenoemde lichaamsdelen dichter tegen elkaar aan en zul je sneller gaan snurken. Eventueel zou een anti-snurkbeugel helpen tegen snurken op de rug omdat dit je tong in één positie houdt waardoor deze de luchtweg niet kan blokkeren. Ook overgewicht zorgt voor snurken dus heeft u overgewicht dan doet u er al goed aan om af te vallen. Belangrijk is daarnaast dat je voldoende slaap neemt en een ritme hierin hebt. Helpt dit nog steeds niet en bent u op zoek naar drastische maatregelen tegen het snurken? U kunt zelfs een operatie laten plegen om bijvoorbeeld een scheef neustussenschot recht te laten zetten. Hierbij is het belangrijk om te weten wat de oorzaak van uw snurken is. 

 

De rol van de partner.

In de meeste gevallen is snurken ongevaarlijk en heeft enkel de partner er last van. Ook deze kan natuurlijk oordoppen in doen. Hiermee heb je eigenlijk de makkelijkste oplossing te pakken. Het is vaak lastig voor een partner om zelf iets te doen aan het probleem omdat het niet voelt alsof het zijn of haar schuld is. Zet je over deze blokkade heen en je zult simpelweg geen last meer van het gesnurk van je partner hebben.

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »